bookshelves: #70

In bookshelves i send out twice a week an invitation to someone for presenting his/her favorite bookshelf or writer. To let them explain their choice or let the shelf speak for itself. Bookshelves is concerned with collecting, collections and the sincere love for books. In bookshelves nodig ik tweemaal per week iemand uit om zijn/haar favoriete boekenplank of schrijver te tonen. Om iets over hun keuze te vertellen of de plank te laten “spreken”. Bookshelves gaat over verzamelen, collecties en de oprechte liefde voor boeken. Today/Vandaag bookshelves: #70 Sander Meij

Sander Meij (1980) is dichter en redacteur. In september 2015 debuteerde hij met de dichtbundel Nieuw eiland (Nieuw Amsterdam).

bs#70-(case)bs#70-(shelf1)“Mijn boekenkast is sinds de laatste verhuizing helaas verworden tot een enorme chaos; voorheen stond alles keurig geordend op alfabet, met een aparte afdeling voor poëzie, maar zoals dat bijna altijd gaat met orde, is ook deze een vermeende gebleken. Wel weet ik inmiddels weer waar alles zo ongeveer staat, wat toch ook een soort ordening impliceert.

W.F. Hermans heeft ooit gezegd dat Nederlandse literatuur helaas niet alleen door de Nederlanders zelf voor onbeduidend wordt gehouden. Dat gaat misschien iets te ver, maar ik moet wel zeggen dat ik qua proza over het algemeen liever buitenlandse dan vaderlandse auteurs lees. Nederlands proza blijft naar mijn smaak soms toch steken in een soort provincialistisch gekeutel, met van die typisch Hollandsche personages die tegen je aanpraten vanaf papier, alsof ze in een film van Dick Maas spelen. Enkele positieve uitzonderingen daargelaten, haast ik mij te zeggen! Maar als ik een dialoog niet óók op een geloofwaardige manier kan horen terwijl ik hem lees, haak ik af. En de setting van Nederlandse romans vind ik vaak ook een beetje benauwend op de verkeerde manier. Ik heb weleens uit interesse de genomineerden op de short list van de Libris en (toen nog) AKO-literatuurprijs achter elkaar gelezen en ik moet zeggen: het werd mij soms droef te moede. Helaas voert het te ver om op alle details in te gaan, maar ik dacht na alle genomineerden gelezen te hebben wel: als dit het summum van het boekenseizoen moet voorstellen, dan hebben we op het gebied van proza volgens mij toch een kwaliteitsprobleempje hier. Voor poëzie gaat dit in mijn ogen dan weer helemaal niet op: daar hebben we de afgelopen jaren volgens mij juist wel heel interessant, vernieuwend en gevarieerd werk voorbij zien komen.

bs#70-(shelf2)Ik koester de boeken  en bundels met een persoonlijke opdracht erin wel; ooit woonde ik in de Jordaan bij een junk in huis die al mijn bijzondere titels –  redelijk zeldzame eerste drukken, gesigneerde exemplaren , hij had er wel verstand van – jatte en verkocht aan antiquariaten, dus ik weet hoe het is om dierbare boeken te verliezen. Juist díé exemplaren zijn in staat om meerdere registers in je herinnering open te trekken wanneer je ze na jaren weer eens openslaat en zo’n opdracht terugleest.”

SM

 

 

about/over bookshelves

more/meer bookshelves

Sander Meij